Wisse Was: leer dansend vouwen en kritisch denken.

Vandaag gaan we vormen dansen! Geef je kind in beide handen een Wisse Was om lekker mee te zwieren en te zwaaien op de muziek. Deze bewegingen zijn goed voor de schrijfmotoriek en voor de lateralisatie. De lateralisatie is de fase in de neuro-motorische ontwikkeling waarbij de linker- of rechterhersenhelft zijn dominantie of specialisatie krijgt. Dit zie je in je kind terug doordat het bij tekenen een voorkeurshand krijgt en niet meer met beide handen tekent.

Kritisch denken.

Door tijdens het dansen aan kinderen te vragen hoe Wisse Was nou in een driehoek terecht komt, ze je het denkvermogen aan. Hoe werkt dat eigenlijk? Ze proberen het op de grond en daar ontstaat de vorm. Als het niet lukt verzinnen ze een andere mogelijkheid of ze kijken even bij het kind ernaast. Dit denken is een 21e eeuwse vaardigheid. Deze manier van denken hebben kinderen nodig in de toekomst, dus blijf vooral aan kinderen vragen of ze zelf een oplossing kunnen bedenken. Meer lezen over de 21e eeuwse vaardigheden? Dat kan hier.

Beweegkaart 6: ‘Vormendans’.

Dans lekker mee met dit voorbeeld, daarna kun je het zo vaak doen als je wilt met de link naar de muziek hieronder. Veel plezier!

Totaalconcept: Lenneke Gentle
Tekst, illustraties en film: Lenneke Gentle
E-book: Wisse Was, Creatief Bewegend Leren voor peutergroep en kleuterklas. 
Muziek: Reizenrijk – Efteling