Trakteren? Wij doen de verjaardagsdans

Gefeliciteerd met je verjaardag!
Een van de meest gevierde feesten op de (voor)school en in de kinderopvang zijn de kinderverjaardagen. Want dat zijn er heel veel. Hoe leuk is het dan om onder leiding van de jarige met alle kinderen te gaan dansen? Samen met een aantal kleuterleerkrachten ontwikkelden wij tijdens een workshopmiddag ‘De Verjaardagsdans’. Graag bied ik deze dans hierbij aan alle kleuterleerkrachten en peuterleiders aan. Tip van de leerkrachten: ‘Ga het gewoon eens proberen en kijk wat er uit de kinderen zelf komt. Geef ze wat begeleiding als ze dat nodig hebben en kijk hoe de dans zich als vanzelf voor je ogen ontvouwd.’

De verjaardagsdans (om uit te printen en in de speelzaal te hangen)
De jarige heeft een toverstaf in de hand en kiest een klasgenoot die ook een toverstaf krijgt toebedeeld. Zij beslissen samen hoe de klas gaat dansen.

Variaties zijn door de leerkracht aan te geven

  • Beweging: draaien, springen, rollen, ritselen, vliegen, schuiven enz
  • Ruimte: hoog, laag, rechts, links, schuin enz
  • Kracht: zwaar, licht, met stops enz
  • Tijd: langzaam, snel enz
  • Lichaamsisolaties: vooral dansen met je armen, benen, schouders enz
  • Fantasie: kabouters, pinguins, vlinders, robots enz

De klas maakt van zichzelf allemaal een cadeautje ergens in de zaal. Een standbeeld met een grappige vorm, wat zou erin zitten? Als de muziek aangaat, dan dansen de tovenaars door de zaal en tikken de cadeautjes beurtelings aan. Als de cadeautjes door de toverstaf zijn aangeraakt dan gaan ze dansen zoals de opdracht van de jarige is.

Roep de tovernaars weer bij je en kijk welke twee cadeautjes het mooiste dansen. Bespreek ook waarom ze dat zo vinden. Als de leerkracht in de handen klapt is de betovering verbroken en veranderen alle dansende cadeautjes weer in een ingepakt cadeautje ergens in de zaal. De tovenaars mogen ze nog een keer aantikken en dan gaan de kinderen op de grond liggen met een hand of een voet verbonden met iemand anders. Als een soort spinnenweb. Ze zijn nu weer geowoon kind.

De tovenaars mogen zeggen wie het mooiste gedanst hebben en ook waarom. Als er tijd is kun je deze twee kinderen de nieuwe tovenaars laten zijn en de dans nog een keer doen.

Natuurlijk kun je voor de rol van tovenaar ook een andere rol bedenken, zoals dirigent, directeur, choreograaf, beeldhouwer of gewoon de jarige.

Muziektips? Ik deel er 80 met je >> klik hier
Het is ook erg leuk om de jarige zelf een muziekje te laten meenemen.