Waarom een baret BARET heet en niet pietenmuts

De Sinterklaaslessen zijn weer in volle gang. Sluipen als Piet, kunstjes doen, en natuurlijk Sinterklaas die op Americo rijdt. Ik geef op veel verschillende locaties Sinterklaaslessen. Wat me opvalt is dat Sinterklaas wel altijd een mijter op zijn hoofd heeft, maar Piet draagt soms een pietenmuts, soms een pietenpet en maar heel soms een baret. Dan vraag ik altijd even naar de motivatie om het woord baret niet te gebruiken:

“Je moet wel kindertaal gebruiken, baret begrijpen ze toch niet.”
“Het woord baret is zo ouderwets.”
“Het is toch ook een muts.”
“Een ba WAT?”

We leren kinderen toch ook meteen de juiste woorden aan voor auto, bal, klok en pompoen? Leer kinderen meteen de goede begrippen aan, de kindertaal krijg je er bijna niet meer uit.

Woordclusters

Kinderen leren het best in woordclusters. Als je met het woordcluster “boerderijdieren” bezig bent, dan zijn de bijbehorende woorden: de kip, de koe, het paard, het lam, de bok enz. Met Sinterklaas is het erg leuk om het woordcluster “hoofddeksels” eens uit te spitten met de kinderen. De woorden die daarbij horen zijn: de hoed, de pet, de muts, de hoofddoek, de sombrero, de slaapmuts, de keppel, de clownsmuts, de baret, de mijter, de kroon, de tiara, de helm, de bivakmuts, de tulband enz.

Lesideeën voor in de klas en in de dansles

Voor in de klas en de tutorlessen is het leuk om een grote spiegel op te hangen en allerlei hoofddeksels uit te stallen. Natuurlijk met woordkaarten erbij met het juiste lidwoord erop. Samen de hoeden passen en de juiste begrippen meteen goed aanleren.

Voor in de gym- of dansles is het leuk om bij ieder hoofddeksel een andere manier van dansen en bewegen te verzinnen. De bivakmuts is voor boefjes die niet gezien willen worden. De tulband is voor de sultan die heel goed in de kleermakerszit kan zitten. De sombrero wordt in Mexico gedragen door een Mexicaan die prachtig gitaal speelt. De kroon is voor de koning en de hoed is voor een deftige dame met haar neus in de lucht. Zoek bijpassende muziek en je les is compleet.

Maar wat dragen Sint en Piet op hun hoofd? De mijter en de baret

Ik hoop dat je hierdoor meer ideeën hebt gekregen om de Sinterklaaslessen anders, nog leuker en taliger te maken. Wil je hieronder je leukste ervaringen posten? Dan kunnen we elkaar blijven inspireren.

Een fijn Sinterklaasfeest met Pieten in alle kleuren!

Met dansgroet en buiging,

Lenneke Scherrewitz

Grondlegger van Taaldans en Rekendans