Kinderen scheppen hun eigen hersenen.

Van de titel alleen al worden we nieuwsgierig: ben je ook zo benieuwd naar de wetenschappelijke onderbouwing achter deze stelling? Wetenschapsjournalist Mark Mieras is gespecialiseerd in hersenontwikkeling. We zijn dan ook verheugd om aan te kondigen dat Mark de keynote sessie verzorgt op de Bewegend Leren Conferentie die hij rijk zal illustreren met beeld.

Kinderen willen van nature de hele dag lekker bewegen. In werkelijkheid zitten kinderen (en volwassenen) te veel stil. Dit heeft een nadelige invloed op hun ontwikkeling. Daarom hebben wij onze conferentie ‘Bewegend Leren’ in het leven geroepen: speciaal voor professionals die met jonge kinderen werken. De eerste editie staat in het teken van betekenisvol bewegen.

Wanneer is bewegen bewegen en wanneer wordt bewegen betekenisvol in het onderwijs en in de kinderopvang?

Hoe werkt beweging voor de ontwikkeling van contact, sociale ontwikkeling, taal, rekenen, executieve functies en 21e eeuwse vaardigheden of de ontwikkeling van leesplezier en schrijven?

Laat je inspireren op 24 januari 2020 in creatieve hotspot Het Huis in Utrecht.

Begrijpen hoe kinderen ontwikkelen en leren.

In 2001 startte Mieras met verslag te doen van hersenonderzoek. Op zijn site schrijft hij daarover: “Het thema ontwikkelde zich al snel tot een fascinatie die mij inmiddels al ruim vijftien jaar fulltime in zijn greep houdt. En ook een beetje tot een missie, want ik raakte ervan overtuigd dat het waardevol is als mensen begrijpen hoe het daarboven werkt. Waardevol wanneer docenten, politici en managers begrijpen hoe kinderen en volwassenen leren, ontwikkelen en presteren.”

Over de ontwikkeling van kinderen spreekt hij regelmatig, zo ook bij ons in januari. “Kinderen scheppen hun eigen intelligentie en maken zich in een razend tempo de wereld eigen. Dat doen ze door te bewegen en te experimenteren. Volwassenen helpen daarbij door veilige speelruimte te scheppen, de aandacht te richten en de verbeelding te activeren. Daarom is een speelse interactie tussen kind en pedagogisch medewerker of (vak)leerkracht zo belangrijk. Kinderen breng je groot met aandacht, vertrouwen, plezier en speelse interactie.”

Maak het mee op de bewegend leren conferentie.

Mark Mieras is wetenschapjournalist gespecialiseerd in hersenontwikkeling. Hij is mede bekend door zijn bestsellers ‘Ben ik dat?’ en ‘Liefde’ en is een veel gevraagd spreker. Laat je meevoeren in zijn fascinerende wereld en boek jullie toegangskaarten hier

Bewegend Leren voor kinderen bij Studio Swing - Bewegend leren