Het is niet meer de vraag óf dansonderwijs impact heeft op de vaardigheden van de kinderen.

Dansen op school en in de kinderopvang is leuk. Maar wist je dat dans naast leuk ook heel nuttig is voor de brede ontwikkeling van kinderen? Danseducatie (dans op school met een link naar de ontwikkelingsdoelen) heeft onder andere belangrijke voordelen voor de sociale ontwikkeling. In een evaluatie van scholen in New York met danslessen zei 95 procent van de docenten dat leerlingen beter konden mee- en samenwerken. In een enquête in Los Angeles zei 66 procent van de schoolhoofden dat de leerlingen elkaar door danseducatie beter accepteerden. Maar liefst 81 procent van de leerlingen zei dat ze anderen met meer respect behandelden.

Er was één schoolhoofd die bijzonder onder de indruk was van de verbetering van lees- en rekenvaardigheden van de leerlingen. ‘‘Het is niet meer de vraag óf dansonderwijs impact heeft op de vaardigheden van de kinderen,’’ vertelt Lois Habtes, directeur van de Emanual Benjamin Oliver Elementary School. ‘‘Toen ik hier voor het eerst kwam, waren er veel slechte cijfers. Vorig jaar, ons tweede jaar met dansonderwijs, slaagde 83 procent van de leerlingen. Dit jaar was dat 85 procent.’’

Een voordeel van dans is dat het, naast de fysieke activiteit, ook de creativiteit ondersteunt. Een vaardigheid die op school, maar ook later in het werkleven goed van pas komt. Dansmagazine schreef er deze week een mooi artikel over.

Zelf starten met dansend leren?

Goed nieuws: deze maand komt mijn eerste boek uit! Wisse Was, Creatief Bewegend Leren in peutergroep en kleuterklas. Tijdens het vormgeven van dit basisboek ben ik nog veel meer onderzoeken tegengekomen die aantonen dat meer beweging en dans én dansend en bewegend leren goed is voor kinderen. Deze onderzoeken neem ik op in mijn boek. Samen met de beweegkaarten, de gebruiksaanwijzing, de leeswijzer, de themaplanning en de tips voor groepsmanagement is het een totaalpakket geworden waar elke peuterleidster en kleuterleerkracht een jaar lang swingend mee uit de voeten kan. Alvast een voorproefje van de kaarten die aan onderzoeken zin gelinkt? Komtie!

 • Wat werkt beter, instructie of spel?
 • Voordelen van bewegingsintegratie bij kleuters.
 • Woordenschat én taalbeleving in een context.
 • Dans maakt ons gelukkig en sociaal.
 • Dans: de ultieme verrijkte leeromgeving?!
 • Bewegingen automatiseren gaat beter op muziek.
 • Van binnenuit leren.
 • Dansen is uitdagender dan hardlopen.
 • Zelfregulering, taalvaardigheid en geletterdheid.
 • Meer bewegen en meer spelen is nuttig bevonden.
 • Het is niet meer de vraag óf dansonderwijs impact heeft op de vaardigheden van de kinderen.

Last but not least

Op 4 april is de dag van de ZZP’er, samen met 10 ondernemers strijden we op deze dag voor de titel ZZP’er van het jaar. Mocht je jouw stem uit willen brengen op één van ons, dan kan dat hier. Hieronder deel ik vast mijn pitchvideo:

 

Steun jij mij?

Met jouw hulp maak ik kan op de publieksprijs. Daarnaast kiest de jury mij wellicht als winnaar op basis van mijn pitch en referenties. Bekijk (+1), Like (+5) of deel (+10) jij mijn video op Facebook voor de publieksprijs?