De pauzeknop tussen Sint en kerst.

Een artikel voor professionals EN ouders deze keer.

Je hebt vast ook een drukke groep kinderen op dit moment. Veel scholen, peuterspeelzalen en kinderopvanginstellingen genieten op en top van de sinterklaastijd: zo hoort het ook! Heerlijk, al die gezelligheid. Voor kinderen is het belangrijk om in die gezellige onrust en alle spanningen die dit feest met zich meebrengt, ook weer even tot zichzelf te kunnen komen.

Hoe kunnen we kinderen rust bieden? (en onszelf ook)

Sint eruit: Boom erin.

Voordat kinderen op 5 december überhaupt beseffen wat er die dag allemaal is gebeurd, zien ze de volgende dag in hun omgeving die hele Sint waar ze ruim een maand mee bezig zijn geweest al niet meer terug. Dan staan er ineens allemaal bomen met lichtjes.

Ik zie mezelf met ons team nog in de weer: Sint weer weg, kinderen alle cadeautjes en werkjes mee, lunch met het team en dan met knallende kerstmuziek aan in alle lokalen de kerstbomen optuigen. En de volgende dag werkten we over kerst. Gekkenwerk, want wij liepen op ons tandvlees en de kinderen bleven maar Sinterklaas liedjes zingen, vragen of ze hun schoen mochten zetten en aangeven dat Rommelpiet vast weer was geweest omdat het een bende was!

De pauzeknop

Eigenlijk is het compleet logisch, kinderen hebben even langer de tijd nodig om alle Sint indrukken te verwerken. Zou het een idee zijn om de pauzeknop even op te zoeken? Na het Sint feest lekker naar huis en op 6 december samen met de kinderen nog even napraten en dan alle Sinterklaas spullen opruimen. Zo krijgen zij ook de kans om het los te laten en het af te ronden. Nog lekker vaak “Dag Sinterklaasje dahaaaaag” zingen en dan pas na het weekend de boom opzetten. Rustiger voor de kinderen: rustiger voor jezelf. Dan ben je in de kerstvakantie ten minste fit genoeg om lekker te kunnen genieten van je gezin en/of familie en vrienden.

Muziek!

Natuurlijk, je kent me. Muziek heeft invloed op de sfeer in de groep en op het gevoel van kinderen. Ik vond een playlist voor je, waarbij jullie lekker relaxed kunnen genieten van het December gevoel. Benieuwd? Hier istie!