Baby’s op de groep: vrij bewegen centraal.

‘Fascinerend vind ik het, om in baby’s het prille begin van het leven te zien.’ Kitty Oonk, Feldenkrais specialist, is zichtbaar geboeid. ‘Alles in hen is aanwezig en tegelijkertijd ligt alles nog open. Via de bewegingsontwikkeling leren ze stap voor stap over zichzelf, de ander en de omgeving. De ongecontroleerde bewegingen van het begin gaan langzaam over in bewegingen waar ze zelf iets over te zeggen hebben. Ze strekken en buigen en geven druk in de grond. Ze leren over hun benen, voeten en handen, ogen en hun mond, en dat in coördinatie met de romp. Dan rollen ze zich langzaam om naar hun zij en buik. Ze raken gefrustreerd want ze kunnen niet terug! Hier hebben ze hulp bij nodig.’

Als voormalig danseres en dansdocent is Kitty altijd geïnteresseerd geweest in bewegingsonderzoek. Na het behalen van haar studie ChildSpace, legt ze zich toe op het werken met ouders, kinderen en pedagogisch medewerkers in de kinderopvang. Geïnspireerd door het gedachtegoed van Emmi Pikler pleit ze voor een vrije bewegingsontwikkeling waarin het kind zelf centraal staat.

‘Met hun uithoudingsvermogen vinden baby’s na een aantal weken zelf de oplossing en rollen terug naar hun rug. Wat een ontdekking! Ze leren zich voort te bewegen. Nee, niet eerst vooruit maar vaak eerst achteruit, weg van het speeltje wat ze graag zouden willen pakken! Dan ontdekken ze hoe dát moet. Zo krijgen ze meer controle over wat ze willen en kunnen.

De omgeving kan steeds meer worden ontdekt en zij worden steeds competenter in hun mogelijkheden en bewegingen. Ze gaan zitten en kruipen en komen tot hun knieën, ze richten zich op en via steun bij de bank of tafel komen ze tot staan.
Hoe trots kijken ze op. Heb je het gezien?’

• Hoe belangrijk zijn ouders en professionals in deze eerste jaren van het kinderleven?
• Wanneer en hoe bieden we ze de nodige ondersteuning?
• Wanneer storen we baby’s in hun ontwikkeling?
• Hoe geven we hen het vertrouwen dat we er zijn?

Ervaar het op de bewegend leren conferentie.

In de workshop ‘De bewegingsontwikkeling, het zelfbeeld en ons brein’ laat Kitty jou via een eigen beweegervaring een stap in de bewegingsontwikkeling van de baby ervaren. Je krijgt praktische handvatten om nul tot drie jarigen in hun bewegingsontwikkeling te ondersteunen en je leert hoe de juiste begeleiding van invloed is op hun zelfbeeld en zelfbewustzijn.

Speciaal voor
• Pedagogisch medewerkers
• Pedagogisch coaches
• Directeuren
• Rayonmanagers
• Beleidsmakers
Informatie en boekingen: klik hier.

Bewegend Leren voor kinderen bij Studio Swing - Bewegend leren