80 Muziektips voor jonge kinderen

Muziek, een onmisbaar ingrediënt voor iedereen die met jonge kinderen werkt. Voor dansdocenten, maar ook voor kleuterleerkrachten, pedagogisch medewerkers en gastouders die met baby’s, peuters en/of kleuters actief zijn. In de besloten Facebook groep ‘Bewegend Leren voor Het Jonge Kind‘ worden vaak vragen gesteld over geschikte muziek om met jonge kinderen op te bewegen en te dansen. Deze vraag heb ik voorgelegd aan mijn collega dansdocenten in het netwerk ‘Danspiratie’.

 

Het is heel leuk om met jonge kinderen te dansen, te spelen en te bewegen. Eigenlijk doen zij het van nature al, als vanzelfsprekend. Als je een muziekje aanzet op de groep, dan zul je zien dat de meeste kinderen in beweging komen of gaan meedeinen op de maat van de muziek. Dit is van nature eigenlijk een aangeboren mechanisme. Mooi toch! Hier kunnen we mooi op inspelen. Wij dansdocenten zijn hiervoor opgeleid, om met jonge kinderen te dansen, zingen en bewegen. Mocht je graag een levende inspiratiebron bij jou over de vloer willen hebben, nodig dan eens een dansdocent uit voor een lessenserie. Wij leren weer van jou en jij van ons. Te gek voor de kinderen en de ouders ook nog. Met een voorstelling erbij misschien?

Luisteren

Dans leert kinderen goed naar muziek te luisteren. Doordat de luisterhouding zich ontwikkelt gaan kinderen ook steeds beter naar anderen luisteren. Ook leren kinderen luisteren naar zichzelf en naar hun eigen lichaam. Betsy van de Grift schrijft in haar boek ‘Kinderkoppie’ over horen en het brein: ‘Dankzij het brein kunnen we muziek en taal horen en niet slechts een onsamenhangend geheel aan geluiden. Die vaardigheid leert het brein zich al vroeg in de moederbuik aan. Het proces van leren horen begint met de herkenning van patronen. Daarvoor gebruikt het brein uiteraard de geheugenfunctie. Dit onderdeel van de breinontwikkeling kent een gevoelige periode. Vooral de eerste kinderjaren is het brein in staat om de complexe taak ‘horen’ te ontwikkelen. Vanaf een jaar of drie is die taak minder makkelijk of onmogelijk.’

Lezen

Er zijn veel boeken en onderzoeken geschreven over de waarde van muziek voor de brede ontwikkeling van kinderen. In mijn E-book ’52 Redenen om te starten met dans & spel op de (voor)school‘ haal ik een aantal redenen aan waarom het gebruik van muziek voor jonge kinderen zo belangrijk is. Meer lezen? Download het E-book gratis.

Zien

Erik Scherder bespreekt in zijn online college de invloed van muziek op het brein. Ook erg interessant!

“De meeste mensen weten niet dat je met lichaamsbeweging óók werkt aan je geheugen, aan je cognitieve functies.”  schrijft Professor Dr. Erik Scherder in zijn boek: Laat je brein niet zitten. Lichaamsbeweging en cognitieve inspanning doen een beroep op dezelfde circuits in het brein; het betreft dezelfde neurale systemen. Verbindingen tussen hersengebieden waarvan we dachten dat ze alleen bedoeld zijn voor geheugenprocessen, blijken ook belangrijk te zijn voor motorische processen. Bewegen is niet alleen van belang voor de slanke lijn, maar zeker ook voor de conditie van het brein! En omdat dansen als activiteit beweging met muziek combineert – en met emotionele expressie en sociale interactie – oppert Scherder dat dans weleens de ultieme verrijkte leeromgeving kan zijn.

Als we diep in de hersenen kijken, komen we bij de kleine hersenen. De kleine hersenen zijn verantwoordelijk voor het aanleren en automatiseren van nieuwe (dans)bewegingen. Uit onderzoek blijkt dat een onderdeel van de kleine hersenen – de ‘anterior vermis’ – actiever is wanneer er gedanst wordt op muziek, dan wanneer er bewogen wordt zonder muziek. Ondanks het kleine volume (de grootte van een perzik) bevat het cerebellum meer dan de helft van alle neuronen in de hersenen – wat aangeeft hoe belangrijk dit hersendeel is bij het leren bewegen.

Dat beweging ook invloed heeft op de leerprestaties is al uit veel onderzoeken gebleken. Citaat uit “Peuteren en Kleuteren” Van de Grift: “Kilometers lange onderzoeken tonen aan dat wanneer kinderen zich motorisch onvoldoende ontwikkeld hebben, dit ook van invloed is op de leerprestaties. Daarom is bewegen voor jonge kinderen een daadwerkelijke levensbehoefte.”

Hooggeëerd publiek!

En dan mag ik jullie nu gaan verwennen met meer dan 80 muziektips! Je kunt de titels op google opzoeken en kijken waar je het kunt kopen. Op willekeurige volgorde:

 1. Efteling muziek
 2. Peuters dansen
 3. Kleuters dansen
 4. Dans moet je doen
 5. Muziek moet je doen
 6. Dansspetters
 7. Muziek op schoot
 8. Cowboy Billie Boem
 9. Dirk Schele
 10. Peter en de Wolf
 11. Carnaval der dieren
 12. Arjo de Koning
 13. Djingalla
 14. Afrikaanse muziek
 15. Salsa muziek
 16. René Aubrey
 17. Einaudy
 18. Twee kleine kleutertjes – Monique Smit
 19. Dierendorpje – Kim Lian
 20. Bright stars (I-tunes)
 21. James Last
 22. Kleuters bewegen – Frits Tilburg
 23. Liedjes met een hoepeltje erom
 24. Zingen met likkepot
 25. Gehrels muziekeducatie
 26. Muziekkriebels
 27. Ageeth de Haan
 28. Jeroen Schippers
 29. Yann Tierssen
 30. VOF de kunst
 31. Sambasalad
 32. Babytingels
 33. Baby cd box
 34. Feng Shui voor de babykamer
 35. Woezel en Pip
 36. Spaanse gitaarmuziek
 37. Vioolconcerten
 38. K3
 39. De Kleuter cd
 40. De Peuter cd
 41. Nederlandse Disney cd’s
 42. Meesters in muziek
 43. Ensemble Rossi
 44. Taraboemboemband
 45. Kleurrijke liedjes
 46. Putumayo kids
 47. Indie Dance: night tales
 48. Popcorn – hot butter
 49. Jij bent de liefste (boek met cd)
 50. Karel Kraayenhof
 51. Mizmar me Atta- World Tribe
 52. Raksah Iskandarani
 53. Raksat ajjamal- Emmad Sayyah
 54. Soul of Cairo- Sadie
 55. 15 utlimate bellydance hits
 56. Klara4Kids
 57. Harry Sacksioni
 58. L’Ucello Magico – Nino Rota
 59. Michel Mulders – Main theme
 60. Jim Farmer – The real blonde
 61. De vier jaargetijden van Vivaldi – Nigel Kennedy
 62. Philippe Agou
 63. Jessie danst – KNGU
 64. Lessenserie voor peuters en kleuters – KNGU
 65. Muziek met het jonge kind
 66. Kindermuzik international
 67. Ballet class music for children
 68. Felice van de Sande
 69. Muziekservice
 70. Tik tak
 71. Bobo danskonijn
 72. Bi Ba Boerderij
 73. Het Zandkasteel
 74. Sesamstraat
 75. Mr Luca Jazz muziek voor kinderen
 76. De Tomke cd (in het Fries)
 77. Kapitein Winokio
 78. Youtube zoeken: happy children music
 79. Kusje – Herman van Veen
 80. Zwaluwvlucht – Het Noord Nederlands Orkest

Namens ons allemaal, veel dans, speel en ontdekplezier gewenst! Leuk als je jouw ervaringen wilt delen in de besloten groep ‘Bewegend Leren voor Het Jonge Kind’