15 Redenen waarom elk kind in aanraking zou moeten komen met dans

Dansen op school is gewoon leuk en leerzaam. Je weet inmiddels dat ik groot fan ben van het inzetten van dans voor de brede ontwikkeling bij peuters en kleuters. Ik ben niet de enige die hier voorstander van is: met mij zijn veel dansdocenten, jonge kind specialisten, pedagogisch medewerkers, leerkrachten, directies en onderzoekers er ook van overtuigd dat dans een onmisbaar ingrediënt is in het curriculum van voorscholen, peuterspeelzalen, kinderopvanginstellingen en scholen. In het boek ‘Partnering dance and education‘ van Judith Lynne Hanna vond ik 15 redenen om vaker dans in te zetten in het onderwijs. Meer lezen over het werk en het onderzoek van Hanna kan in haar boek. Hier vast haar redenen op een rijtje.

15 Redenen volgens Judith Lynne Hanna

 1. Danseducatie helpt de ontwikkeling van de lichamelijke intelligentie.
 2. Danseducatie schept kansen voor zelfexpressie en communicatie met het lijf: non verbale communicatie.
 3. Dans, of het representatief, thematisch of abstract is, is een bewaarplaats van de beschaving die door de tijd heen veranderd.
 4. Danseducatie leert de waarde en de vaardigheden van creativiteit, inschatten zonder regels en stimuleert het anders denken.
 5. Dans geeft leerlingen de kans om te ondervinden dat er meerdere oplossingen zijn voor een probleem.
 6. Door naar dans te kijken, stimuleert het kinderen om non verbale communicatie beter te kunnen interpreteren.
 7. Danseducatie creëert een sterke basis om te leren analyseren en om tot een beredeneerd oordeel te komen.
 8. Door dansen uit andere culturen te leren, helpt het leerlingen om begrip en respect op te brengen voor mensen uit een andere cultuur.
 9. Doordat alle zintuigen worden aangesproken, gaat dans verder dan de verbale taal en stimuleert het kinderen in de ontwikkeling tot een multisensorisch wezen.
 10. Dans geeft opties om om te leren gaan met onze wereld die onvoorspelbaar is en soms onveilig kan zijn.
 11. Danseducatie leert kinderen vaardigheden die ze later in een baan kunnen gebruiken: zowel in de dans als in andere sectoren.
 12. Dans verbetert de kwaliteit van leven op de lange termijn.
 13. Meedoen aan dansactiviteiten heeft economische voordelen voor de gemeenschap.
 14. Danseducatie helpt leerlingen aan fysieke en mentale fitheid, waardering van het lijf, zorg voor de gezondheid en geeft effectieve tools om te kunnen ontspannen.
 15. Danseducatie draagt bij aan de National Educational Goals (Educate America Act 1994)