Het is heel leuk om met jonge kinderen te dansen, te spelen en te bewegen. Eigenlijk doen zij het van nature al, als vanzelfsprekend. Als je een muziekje aanzet op de groep, dan zul je zien dat de meeste kinderen in beweging komen of gaan meedeinen op de maat van de muziek. Dit is van nature eigenlijk een aangeboren mechanisme. Mooi toch! Hier kunnen we mooi op inspelen. Wij dansdocenten zijn hiervoor opgeleid, om met jonge kinderen te dansen, zingen en bewegen. Mocht je graag een levende inspiratiebron bij jou over de vloer willen hebben, nodig dan eens een dansdocent uit voor een lessenserie. Wij leren weer van jou en jij van ons. Te gek voor de kinderen en de ouders ook nog. Met een voorstelling erbij misschien?
Luisteren
Dans leert kinderen goed naar muziek te luisteren. Doordat de luisterhouding zich ontwikkelt gaan kinderen ook steeds beter naar anderen luisteren. Ook leren kinderen luisteren naar zichzelf en naar hun eigen lichaam. Betsy van de Grift schrijft in haar boek ‘Kinderkoppie’ over horen en het brein: ‘Dankzij het brein kunnen we muziek en taal horen en niet slechts een onsamenhangend geheel aan geluiden. Die vaardigheid leert het brein zich al vroeg in de moederbuik aan. Het proces van leren horen begint met de herkenning van patronen. Daarvoor gebruikt het brein uiteraard de geheugenfunctie. Dit onderdeel van de breinontwikkeling kent een gevoelige periode. Vooral de eerste kinderjaren is het brein in staat om de complexe taak ‘horen’ te ontwikkelen. Vanaf een jaar of drie is die taak minder makkelijk of onmogelijk.’
Lezen
Er zijn veel boeken en onderzoeken geschreven over de waarde van muziek voor de brede ontwikkeling van kinderen. In mijn E-book ’52 Redenen om te starten met dans & spel op de (voor)school‘ haal ik een aantal redenen aan waarom het gebruik van muziek voor jonge kinderen zo belangrijk is. Meer lezen? Download het E-book gratis.
Zien
Erik Scherder bespreekt in zijn online college de invloed van muziek op het brein. Ook erg interessant!
“De meeste mensen weten niet dat je met lichaamsbeweging óók werkt aan je geheugen, aan je cognitieve functies.” schrijft Professor Dr. Erik Scherder in zijn boek: Laat je brein niet zitten. Lichaamsbeweging en cognitieve inspanning doen een beroep op dezelfde circuits in het brein; het betreft dezelfde neurale systemen. Verbindingen tussen hersengebieden waarvan we dachten dat ze alleen bedoeld zijn voor geheugenprocessen, blijken ook belangrijk te zijn voor motorische processen. Bewegen is niet alleen van belang voor de slanke lijn, maar zeker ook voor de conditie van het brein! En omdat dansen als activiteit beweging met muziek combineert – en met emotionele expressie en sociale interactie – oppert Scherder dat dans weleens de ultieme verrijkte leeromgeving kan zijn.
Als we diep in de hersenen kijken, komen we bij de kleine hersenen. De kleine hersenen zijn verantwoordelijk voor het aanleren en automatiseren van nieuwe (dans)bewegingen. Uit onderzoek blijkt dat een onderdeel van de kleine hersenen – de ‘anterior vermis’ – actiever is wanneer er gedanst wordt op muziek, dan wanneer er bewogen wordt zonder muziek. Ondanks het kleine volume (de grootte van een perzik) bevat het cerebellum meer dan de helft van alle neuronen in de hersenen – wat aangeeft hoe belangrijk dit hersendeel is bij het leren bewegen.
Dat beweging ook invloed heeft op de leerprestaties is al uit veel onderzoeken gebleken. Citaat uit “Peuteren en Kleuteren” Van de Grift: “Kilometers lange onderzoeken tonen aan dat wanneer kinderen zich motorisch onvoldoende ontwikkeld hebben, dit ook van invloed is op de leerprestaties. Daarom is bewegen voor jonge kinderen een daadwerkelijke levensbehoefte.”
Hooggeëerd publiek!
En dan mag ik jullie nu gaan verwennen met meer dan 80 muziektips! Je kunt de titels op google opzoeken en kijken waar je het kunt kopen. Op willekeurige volgorde:
- Efteling muziek
- Peuters dansen
- Kleuters dansen
- Dans moet je doen
- Muziek moet je doen
- Dansspetters
- Muziek op schoot
- Cowboy Billie Boem
- Dirk Schele
- Peter en de Wolf
- Carnaval der dieren
- Arjo de Koning
- Djingalla
- Afrikaanse muziek
- Salsa muziek
- René Aubrey
- Einaudy
- Twee kleine kleutertjes – Monique Smit
- Dierendorpje – Kim Lian
- Bright stars (I-tunes)
- James Last
- Kleuters bewegen – Frits Tilburg
- Liedjes met een hoepeltje erom
- Zingen met likkepot
- Gehrels muziekeducatie
- Muziekkriebels
- Ageeth de Haan
- Jeroen Schippers
- Yann Tierssen
- VOF de kunst
- Sambasalad
- Babytingels
- Baby cd box
- Feng Shui voor de babykamer
- Woezel en Pip
- Spaanse gitaarmuziek
- Vioolconcerten
- K3
- De Kleuter cd
- De Peuter cd
- Nederlandse Disney cd’s
- Meesters in muziek
- Ensemble Rossi
- Taraboemboemband
- Kleurrijke liedjes
- Putumayo kids
- Indie Dance: night tales
- Popcorn – hot butter
- Jij bent de liefste (boek met cd)
- Karel Kraayenhof
- Mizmar me Atta- World Tribe
- Raksah Iskandarani
- Raksat ajjamal- Emmad Sayyah
- Soul of Cairo- Sadie
- 15 utlimate bellydance hits
- Klara4Kids
- Harry Sacksioni
- L’Ucello Magico – Nino Rota
- Michel Mulders – Main theme
- Jim Farmer – The real blonde
- De vier jaargetijden van Vivaldi – Nigel Kennedy
- Philippe Agou
- Jessie danst – KNGU
- Lessenserie voor peuters en kleuters – KNGU
- Muziek met het jonge kind
- Kindermuzik international
- Ballet class music for children
- Felice van de Sande
- Muziekservice
- Tik tak
- Bobo danskonijn
- Bi Ba Boerderij
- Het Zandkasteel
- Sesamstraat
- Mr Luca Jazz muziek voor kinderen
- De Tomke cd (in het Fries)
- Kapitein Winokio
- Youtube zoeken: happy children music
- Kusje – Herman van Veen
- Zwaluwvlucht – Het Noord Nederlands Orkest
Namens ons allemaal, veel dans, speel en ontdekplezier gewenst! Leuk als je jouw ervaringen wilt delen in de besloten groep ‘Bewegend Leren voor Het Jonge Kind’