TIPS I We weten het: spelen is heel belangrijk voor kinderen. Maar vind je die speelplek bij jou in de buurt? Kun je wel spelen in de stad, of alleen in de natuur? Spelen kan overal, Jantje Beton inspireert!
In heel het land zijn gave speeltuinen! Jantje Beton heeft ze voor je op een rijtje gezet. Op de Speelkaart vind je alle speeltuinen die zijn aangesloten bij de NUSO, de branchevereniging van speeltuinen. Neem dus vooral een kijkje op de kaart. Zo vind je gemakkelijk alle speeltuinen bij jou in de buurt! Handig voor als je met kinderen werkt, maar ook als je kinderen hebt. Bekijk hier ook de concrete speeltips.
De belangrijkste redenen om te spelen volgens beweegprofessor Scherder.
In zijn webinar raakte hij er niet over uitgepraat! Het belang van spelen voor de ontwikkeling van kinderen. Met meer dan 10.000 anderen keek ik ruim een uur een mega enthousiaste professor die een prachtig pleidooi maakte voor spel en beweging. Thuis, op school, op de opvang en… altijd en overal!
Spelen, spelen, spelen!
Hierbij de belangrijkste redenen om meer te spelen, volgens Erik Scherder. Doe er je voordeel mee!
- (Buiten) spelen. Nieuwe dingen ontdekken. Telkens weer uitgedaagd worden én moeite moeten doen om iets nieuws te leren. Dat zijn de perfecte ingrediënten voor de ontwikkeling van het kinderbrein!
- Veel (buiten) spelen is niet alleen nu gezond voor kinderen. Het heeft ook een positieve impact op hun toekomstige ontwikkeling. Spelen bevordert de doorbloeding van de hersenen en stimuleert belangrijke cognitieve en sociale vaardigheden, creativiteit, omgaan met emoties en verlangens.
- Voor álle kinderen geldt dat zij zich in elk opzicht beter ontwikkelen door te spelen. Vervang op school eens een extra rekenles door buitenspelen en ravotten. Met elkaar op ontdekking gaan, ruzie maken, bijleggen en samen plezier hebben. Het is niet alleen leuk voor kinderen, het is ook heel leerzaam, het stimuleert de hersenontwikkeling en het helpt bij concentratie in de les.
- Spelen is altijd goed. Maar hoe groener de omgeving hoe beter. Zo wordt bijvoorbeeld piekeren beter geremd in de natuur dan in de stad. Een stadse omgeving is meer stressvol.
- Corona is niet de enige pandemie waarmee wij te maken hebben; een andere ernstige pandemie is fysieke inactiviteit, oftewel zitten. Het vermindert het afweersysteem en jaarlijks overlijden maar liefst 5,3 miljoen mensen aan ziektes gerelateerd aan zitten. Ook meer en meer kinderen zijn inactief: in 2016 hadden wereldwijd 41 miljoen kinderen tot vijf jaar overgewicht of obesitas. En nu komt daar ook nog eens corona bij… Laten wij de zit-pandemie doorbreken en nieuwe dingen blijven doen die uitdagend zijn en moeite kosten. Wij zijn het voorbeeld voor onze kinderen, fantastisch als wij samen deze missie kunnen uitdragen!