Meer beweging op de basisschool: gym EN dans.

Beweging is essentieel voor de brede ontwikkeling van kinderen. Voor het brein en het lijf. Voor de fysieke-, emotionele- en mentale gezondheid. Voor het welbevinden én voor de leerprestaties op school.

23,5% van de basisschoolkinderen heeft echter een motorische achterstand. Daarom hebben een petitie geopend om de tweede kamer bewust te maken van de mogelijkheden die dans in het onderwijs biedt. De petitie wordt door de hele Nederlandse dans- en onderwijswereld gedragen en in 2019 dansend aangeboden aan de tweede kamer. 

Wij

Professionals uit dans, beweging en onderwijs, leerlingen, ouders, pedagogen en dansliefhebbers.

constateren

  • Dat de Tweede Kamer gymlessen wil inzetten om kinderen motorisch vaardiger te maken.
  • Helaas hebben veel scholen geen gymzaal en geen budget voor een gymdocent.
  • Het vak dans op school, brengt echter beweging, muziek en denksport bij elkaar en zou volgens Beweegprofessor Erik Scherder het optimum zijn.
  • Danslessen kunnen in de speelzaal of in de hal gegeven worden, of zelfs in de klas. Er is geen gymzaal voor nodig.
  • Zo krijgen scholen meer keus in het aanbieden van gym en/of dans en kunnen kinderen snel starten met bewegen op school.
  • Kinderen die bewegen op school, zijn ook eerder genegen om in de vrije tijd te gaan bewegen.

en verzoeken

Om structureel in te zetten op bewegingslessen voor groep 1 t/m 8 en bewegingslessen voortaan te definiëren als gym en dans. 

Teken de petitie; klik hier

Betrokken organisaties:
Studio Swing, Danspiratie, Dansspetters, dance and the Child Nederland, NBDO Dansbelang, Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten docent dans, Ba Docent Dans ArtEZ, Fontys academie voor danseducatie, Albeda danscollege, D'Drive, Rijn IJssel dans show.

Wij zijn op dit moment bezig om een beschermvrouwe te benaderen en om een netwerk van ambassadeurs aan te leggen die zich achter de petitie willen scharen en zelf ook actief in hun netwerken promotie gaan maken voor deze actie; online en offline. Partners die wij benaderen zijn dansgezelschappen, dans- en sportwinkels, onderwijs adviesbureaus, instellingen voor kunst, cultuur, kinderopvang en basisonderwijs en ondernemers.

Benader ons gerust ook zelf: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  

Help de kinderen: help ons! 

Fijn als u iets wilt doen om zo veel mogelijk handtekeningen te krijgen op de petitie. Hier zijn een aantal suggesties:

Online helpen

Mail de petitie naar uw vrienden, kennissen en zakelijk netwerk. Plak deze link in de mail: 

https://petities.nl/petitions/meer-beweging-op-de-basisschool-gym-en-dans?locale=nl 

Gebruik gerust teksten uit onze nieuwsbrief, klik hier om te lezen. 

Deel de petitie in uw sociale media kanalen zoals Facebook, LinkedIn, Twitter en Instagram. Kopieer ook hiervoor bovenstaande link. 

Zet een oproepje op uw website met daarbij ook weer bovenstaande link. 

Gebruik onderstaande Facebook header op uw bedrijfspagina.  

 

Offline helpen

Zet een oproep in uw nieuwsbrief, buurtkrant of schoolkrant met daarbij één van onderstaande afbeeldingen.

Print onderstaande poster uit en hang ze op verschillende plekken in de buurt op: op school, in de supermarkt, op uw werk, sportclub, dansschool of... verzin zelf een spannende plek. 

Print onderstaand kaartje uit om weg te geven aan uw familie en vrienden of op bezoekers van uw dansschool. 

 

Petitie Poster op A4 formaat: klik op het plaatje om de PDF te openen en te printen. 

 

Petitie poster met een dansje, om op te hangen in wachtruimtes of op het werk: klik op het plaatje om de PDF te openen en te printen. 

Petitie kaartjes om mee te nemen en aan mensen te geven of stapeltjes ergens neer te leggen. Klik erop om de PDF te downloaden en te printen. Deze afbeelding kunt u overigens ook als profielfoto gebruiken op Facebook. 

Facebook header om te gebruiken: ga met uw muisknop op het plaatje staan, klik op de rechter muisknop en sla de afbeelding op. Daarna kunt u het op Facebook instellen.