Ondernemen in de culturele sector ? / !

Gisteren las ik dit artikel: De mythe van cultureel ondernemerschap: 6 redenen waarom het niet om geld gaat. In zes punten krijgt de lezer de indruk dat 'wij van de culturele sector' ons toch echt niet moeten bezigen met ondernemerschap, marketing, geld en grote dromen. (bron: http://www.cultureelpersbureau.nl/2014/12/de-mythe-van-cultureel-ondernemerschap/)

Want: 

1 Werk aan je kunst, niet aan je ondernemerschap.

2 Denk persoonlijk.

3 Wil je zekerheid: word arts.

4 Commercieel zijn verkoopt niet.

5 Niet slecht, is niet goed genoeg.

6 Geld hoeft niet het doel te zijn.

 

Zelf kreeg ik een vreemd gevoel bij het lezen van deze 6 standpunten. Wat wil de schrijver hiermee bereiken? Dat niemand meer geld kan of wil verdienen met zijn of haar kunstenaarschap? Kan dit de bedoeling zijn van kunst maken en de wereld inspireren? 

Toen ik net van school kwam, was ik voornamelijk dansdocent in dienst. Daar kun je net (niet) van rondkomen en je mag er heel hard voor werken.

Toen ging ik erbij ZZP'en. Volgens het paradigma wat ZZP'ers in de kunst horen te verdienen, verdiende ik ook niet zo veel. 

Toen werd ik bedrijfseigenaar en ging me naast het ontwikkelen van allerlei dansdiensten en -producten, toeleggen op het ondernemerschap. Dat is niet iets wat van nature in mij zat, ik was voornamelijk bezig met de kinderen, de docenten en de lesinhoud. Nu werd ik geconfronteerd met alle dingen die ik nog niet wist over het runnen van een bedrijf. Hoe bevrijd je jezelf van beperkende overtuigingen? Hoe word je een leider? Hoe onderscheid je je van andere dansdocenten (in mijn geval)? Hoe schrijf je een businessplan? En hoe maak je daar een marketingplan bij? Hoe ga je om met offertes, facturen en andere geldstromen in je bedrijf, in je stad, in de provincie, in je land? Hoe leef je je leven in de juiste balans tussen jezelf, je gezin, je onderneming, je kunstenaarschap, je eigen educatie, je vrije tijd en... al die dingen meer die we willen zijn. We willen toch allemaal het beste uit ons leven halen en dit met de mensen om ons heen zorgeloos kunnen meemaken en delen? Waarom zouden we dan in ons kunstenaarschap blijven hangen? 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deze afbeelding is een tijd lang mijn screensaver geweest. Totdat ik het idee kreeg dat er nog zo veel te leren was, dat ik dat nooit zou kunnen. Het maakte me onzeker, zou ik ooit een ondernemer kunnen zijn en tegelijk mijn integriteit als mens en kunstmens kunnen behouden? Was dit wat ik wilde? Toen kwam ik gelukkig deze afbeelding tegen: 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik besefte me dat ik mezelf doelen aan het stellen was die te ver van mezelf af lagen. Dus: ik moest de dingen die ik wilde leren in kleinere stappen opdelen zodat ik er langzaam naartoe zou kunnen groeien. Ik wilde te snel en verloor mezelf daarbij uit het oog. Kleine stapjes dus. En na die kleine stapjes genomen te hebben, komen er steeds grotere resultaten. Daarom kan ik zeggen dat ik iedereen in de culturele sector het van harte gun om zichzelf te bekwamen in het ondernemerschap. Het is uitdagend. Het is spannend. Het is anders. Het is nieuw en soms eng. Maar we verdienen het om ons leven te leiden zoals wij dat willen. Om betaald te krijgen voor de dingen die we doen/maken/verkopen en om naast het kunstenaarschap onszelf te kunnen ontwikkelen. Ik geef je graag mijn redenen om je WEL toe te leggen op het ondernemerschap: 

1 Bevrijd jezelf van je beperkende overtuigingen en leer kiezen en handelen voor wat bij jou past en voor wat jij het liefste wil. 

2 Word een bewuste leider. Een leider van jezelf, van je gezin, van de mensen waar je mee werkt, van je bedrijf. 

3 Weet waar JOUW onderscheidende kracht ligt en waarom je doet wat je doet. Hierdoor onderscheid je je van je collega's en word je duidelijk vindbaar. 

4 Maak overal een plan voor en laat je adviseren. Een weekplanning met jouw taken, een groeiplan, een administratie plan, een businessplan en een marketingplan. Een van mijn coaches heeft ooit eens gezegd: Wie niet plant, plant om vergeten te worden. Een waarheid als een koe. 

5 Leer over geld. Over het geld in jouw bedrijf, over geldstromen op stedelijk, provinciaal en landelijk niveau. Over sparen, over slimmer geld verdienen dan uurtje factuurtje. Over het geld wat jij nodig hebt om jouw droomleven te leiden. Om jezelf open te stellen om geld te ontvangen. 

6 Creëer balans in je leven tussen al die rollen die we spelen. 

7 Creëer je eigen leven, het is JOUW leven! Leer wat er te leren is en geniet van iedere dag dat je daar de vruchten van mag plukken. Kennis delen is de kracht van vernieuwing. 

 

Hoe zie jij jezelf als kunstenaar? En als ondernemer? Als ZZP'er? Ik ben benieuwd hoe je jezelf ziet en of je geïnspireerd bent geraakt om stappen te zetten.

#share #grow #unite #howitshouldbe

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen